Ohel Nasıl Oynanır

Yaşıtlarımın üniversite anılarında oyun olarak king vardır. Yurtlarda, üniversite etrafındaki kafelerde hep king oynanırdı. Benim anılarımda daha çok ohel var. Ankara’da MSB yurdunda en çok oynadığımız oyundu. Buluşsak da tekrar oynasak diyemeyeceğim, çünkü facebookta bile bulamadım o arkadaşları.

Orjinal adı “Oh Hell” imiş. “Oh Shit” diyenler de varmış. Baştan sona heyecan içinde geçen bir oyundur. Kozlu oyunların en iyisi (Bridge hariç tabi) diyebilirim.

Genel olarak aynı olmakla birlikte farklı yerlerde bazı farklı kurallar ile oynandığını gördüm. Size,  farkları da belirterek bizim oynadığımız şeklini anlatacağım. Ancak bu anlatımı anlayabilmek için genel olarak kozlu oyunlarınların mantığını bilmeniz gerekir. Bunun için “Kozlu oyunların genel mantığı” yazısına bakmanızı öneririm

Öncelikle, oyunun ana mantığı şudur: Bildirdiğiniz kadar el almalısınız. Yani diyelim ki koz kupa oynanan turdayız ve siz 5 el alacağınızı bildirdiniz. 5 el almak dışında her sonuç batmanızla sonuçlanır. Yani 4 ya da 6 el almanız o turda batmanız demektir. 5 el alacağınızı bildirdiğiniz turda kazanmak için aldığınız el sayısı mutlaka 5 olmalı.

Dört kişi ile 20 tur üzerinden oynanır. İlk 12 tur, önce her oyuncuya birer kağıt sonra ikişer kağıt, daha sonra üçer kağıt şeklinde, her oyuncuya dağıtılan kağıt sayısı birer birer artırılarak oynanır. Kağıt dağıtımı bittiğinde yere açılan kağıt kozu belirler. Sonra, önceden belirlenmiş sıra ile dört oyun koz kupa, maça, karo ve sinek turları oynanır. En son 4 tur sanzatu, yani kozsuz oyundur. Ek olarak, bütün oyuncuların battığı her tur için fazladan bir sanzatu turu oynanır.

Ohelde her tur için geçerli olan başka bir kurala göre oyuncuların alabileceklerini bildirdikleri el sayısı toplamı o turda bir oyuncuya dağıtılan kağıt saysına eşit olamaz. Yani 6 kağıt dağıtılan turda olduğumuzu varsayalım. İlk üç oyuncunun alacaklarını bildirdikleri ellerin toplamı 5 olsun. Son oyuncu 1 diyemecektir. Ya da üçünün toplamı 4 ise 2, 6 ise 0 diyemeyecektir, 7 ise istediği rakamı bildirebilir. En az bir kişinin batması gerekliliği vardır.

Bu kuralın farklı uygulandığı yerler gördüm. Yine 6 kağıt dağıtıldığını varsayalım ve ilk oyuncu 2 demiş olsun. İkinci oyuncu 4 diyemeyecektir. İkinci oyuncu 1 dedi ise üçüncü oyuncu(İlk iki oyuncunun bildirdiği el saysı 3 olduğu için) 3 diyemeyecektir. Son oyuncu yine diğer üçünün toplamına göre hareket edecektir. Biz bu kuralı “ilk üç kişi istediğini söyler, son oyuncu diğerlerinin toplamına göre hareket eder” şeklinde oynadık hep. Tercih ettiğim kural önceki paragrafta ve son cümlede anlattığımdır.

Bazıları, yukarıda anlatılan kuralı 6. turdan itibaren başlatırlar. Biz ise ilk turdan başlatırız. Yine tercih ettiğim ilk turdan başlatmaktır. Yani birer kağıt dağıtılan ilk turda birinci oyuncu 1, ikinci ve üçüncü oyuncular 0 demişlerse son oyuncu 0 diyemeyecektir. 1 demek zorundadır.

Puan hesaplaması, kazanılan her tur için 10 puan + bildirilen ve alınan el sayısının karesi şeklinde yapılır. Yani bir turda 5 el alacağınızı bildirip kazanırsanız: 10 puan + 25 (5 x 5) = 35 puan alısınız. Sanzatu turunda el almayacağınızı bildirip kazanırsanız 50 puan alırsınız. Oyunun sonunda her oyuncunun aldığı puanlar toplanır ve dörde bölünür. Ortalamanın üstündeki oyuncular kazanır altındakiler kaybeder.

Yorum bırakın